Nämndeman i tingsrätt, Johanna

Hon valde att bli nämndeman som ung för att kunna vara med och bidra till ett bättre samhälle. Nu ser Johanna Gustafsson, som har lång erfarenhet av att vara nämndeman, gärna att fler unga söker sig till det intressanta uppdraget i domstol så att nämndemannakåren på ett bättre sätt speglar befolkningen.

Varför ville du bli nämndeman?

– Jag kände att jag ville vara med och göra en insats för samhället. Jag blev nämndeman för första gången när jag var nitton eftersom att jag tyckte att domstolen verkade vara ett spännande område. Det gjorde mig nyfiken på jobbet som nämndeman.

Hur går det att kombinera ditt yrke med att vara nämndeman?

– Det har gått bra. Jag har valt att inte sitta med i mål som tar flera dagar, utan bara på endagarsmål. Jag tjänstgör i domstolen ungefär en gång i månaden och får ett schema för ett halvår i taget. På så vis blir det lättare att kombinera uppdraget med arbetet.

Behöver du förbereda dig innan rättegången?

– Nej, det behöver jag inte. Jag dömer mest i brottmål, och det enda jag behöver göra är att läsa igenom stämningsansökan så att jag ser vilka personer som ska ingå i förhandlingen. Om vi behöver gå igenom några handlingar så läser vi dem på plats på dagen för förhandlingen.

Fick du någon introduktion när du började på domstolen?

– Ja, vi nämndemän får en kortare obligatorisk utbildning innan vi påbörjar vårt uppdrag. Inför varje period får vi en dags eller halvdags genomgång. Utbildningen handlar bland annat om vår roll och uppgift, hur vi ska hantera olika typer av mål och hur arbetet går till på en domstol. Men nämndemännen ska inte vara juridiskt utbildade – det är det som är poängen. Istället är det juristdomaren som ska stå för lagkunskapen.

Johanna

Johanna kombinerar sitt arbete som förskollärare med att vara nämndeman i tingsrätt.

Vilka egenskaper tycker du att en nämndeman bör ha?

– En nämndeman ska vara lyssnande, intresserad av människor och naturligtvis samhällsintresserad. Dessutom är det bra om man har olika livserfarenheter, så att rätten får en blandning.

– Det är jätteviktigt att man har en bra spridning vad gäller ålder, kön och bakgrund så att vi nämndemän kan relatera till målen på olika sätt. Själv var jag med och dömde i många ungdomsmål när jag var yngre och då kände jag att min ålder var en tillgång.

Stämde verkligheten med dina förväntningar?

– Uppdraget berör mer på djupet än vad jag trodde innan jag blev nämndeman. Som ny nämndeman var jag med i en förhandling med en ung kvinna som hade haft det väldigt tufft. Jag minns att det var tungt att ta del av hennes livsöde.

När är det jobbigt att vara nämndeman?

– På det stora hela är det inte jobbigt, men ibland kan det vara jobbigt att fatta beslut som påverkar hur det går för en individ. Men vi nämndemän resonerar oss fram till ett beslut tillsammans med juristdomaren, och då känns det som att vi gemensamt fattar rätt beslut.

– Som nämndeman har jag aldrig känt mig rädd. Är det en förhandling där det eventuellt skulle kunna uppstå en farlig situation har man förstärkt bevakning. Domstolen vidtar åtgärder så att vi ska kunna känna oss säkra.

Vad vill du säga till den som överväger att bli nämndeman?

– Ta chansen! Som nämndeman har du ett ansvarfullt uppdrag som är givande på många sätt. Jag tycker att det är berikande att få möta en annan värld än den jag möter i min vardag. Nu har jag suttit i flera år och tycker fortfarande att uppdraget är intressant.

Tillbaka till toppen