Nämndeman i tingsrätt, Marcus

Marcus Gustafsson är en av de nya nämndemän som nu medverkat vid sina första förhandlingar vid Helsingborgs tingsrätt. Han tycker att uppdraget är bättre än förväntat och har redan fått god inblick i hur det fungerar.

Hur kan du sammanfatta dina första uppdrag?

- Jag var nog lite osäker till en början, men jag blev väldigt väl omhändertagen av domarna, notarierna och av de andra nämndemännen. Det kändes som jag blev delaktig direkt och uppdraget var också mycket mer intressant än vad jag trodde att det skulle vara. Jag hade nog ingen klar uppfattning av vad det innebar att vara nämndeman trots att jag hade läst på webbsidan, och pratat med personer som hade varit nämndemän.

Vilka mål är du med och dömer i?

- Jag har medverkat vid fem eller sex förhandlingar sedan jag började i januari 2020. Det har varit allt från mål som rattfylleri, misshandel och bidragsbrott till den måltyp jag befarade mest, ett barnpornografiskt mål. Jag viste inte hur jag skulle reagera, men när jag var väl satt där i rätten var det så klart jobbigt, men det gick bra. Jag har själv sökt mig till att få göra denna form av samhällsinsats, och det känns bra att få vara med och påverka fast det ibland kan vara påfrestande mål.  

Hur har introduktionen varit?

- Efter introduktionen var jag fortfarande lite osäker och hade en del frågetecken. Men nu när jag tänker tillbaka så var domstolens introduktion väldigt bra, den innehöll allt som jag behövde veta inför uppdraget

Varför vill du vara nämndeman?

- Jag har alltid velat göra något för samhället men aldrig gjort slag i saken. Genom att bli nämndeman har jag nu fått vara med och göra en insats. Dessutom har jag fått en inblick i hur systemet fungerar och det känns väldigt bra.  

Är det något som är svårt hittills?

- Uppdraget är faktiskt lättare än vad jag trodde. Jag läser igenom stämningsansökan på plats precis innan målet börjar. Sedan går åklagaren och rättens ordförande igenom målet. Mycket pedagogiskt, tycker jag. Jag har än så länge endast haft mindre mål under en dag och jag har redan lärt mig hur det fungerar.  

Hur går det att kombinera ditt yrke med att vara nämndeman?

- Det fungerar utmärkt eftersom jag kan vara flexibel i mitt yrke. Det låter inte så mycket med 20 gånger per år, det blir relativt ofta ändå. Det blir 1-2 gånger i månaden och jag får halvårsschema i god tid innan. Många på mitt jobb är nyfikna, så efter att jag har varit iväg på förhandling är det flera som är intresserade och ställer frågor om vad man gör som nämndeman.

Stämde verkligheten med dina förväntningar?

- Det är bättre än mina förväntningar faktiskt. Jag rekommenderar andra att bli nämndeman. Du kan göra en insats och är delaktig till 100 procent i besluten. Uppdraget är inte politiskt även om det behövs en nominering av ett parti. 

Tillbaka till toppen